Украйна одобри днес законопроект, предвиждащ строги мерки срещу хората, които избягват

...
Украйна одобри днес законопроект, предвиждащ строги мерки срещу хората, които избягват
Коментари Харесай

Украйна засилва мерките срещу дезертьорите и разрешава на затворници да служат в армията

Украйна одобри през днешния ден законопроект, предусещащ строги ограничения против хората, които заобикалят военна работа, съобщи Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това стана в миг, когато Украйна е изправена пред сериозен дефицит на бойци, които да се борят против нахлулите на нейна територия съветски войски.

Текстът, който бе подсилен от болшинството депутати, само че още не е подписан от президента Володимир Зеленски, с цел да влезе в действие като закон, включва увеличение на санкциите за нарушителите и разрешава на управляващите да ги задържат за до три дни.

Словакия заяви през днешния ден, че броят на украинците в мобилизационна възраст, които пресичат нелегално словашката граница, се е нараснал повече от два пъти за една година, съобщи Агенция Франс Прес. По данни на словашката работа за гранична защита 338 украинци са били арестувани, а по-късно пуснати на независимост на границата през първите 4 месеца на годината. За същия интервал на предходната година броят им е бил 166.

Украинският президент Володимир Зеленски подписа през днешния ден признатия през вчерашния ден от Върховната рада законопроект за удължение с 90 дни на военното състояние и общата готовност в Украйна, съобщи Укринформ.

Вчера Върховната рада утвърди законопроект, който дава разрешение на някои затворници да се включат в армията на доброволна военна работа поради дефицита на бойци след пълномащабното навлизане на Русия преди повече от две години.

Въпреки това, за разлика от Русия, която активизира десетки хиляди затворници, в това число убийци и наказани за изнасилвания, в Украйна на излежаващи присъди за такива закононарушения няма да бъде разрешено да се запишат в армията.

Дилъри на опиати, хора, излежаващи присъди за тежки корупционни закононарушения, някогашни депутати, министри, високопоставени държавни чиновници, както и наказани за закононарушения против националната сигурност също няма да могат да служат във въоръжените сили.

През първите месеци на войната Русия активизира хиляди затворници, в това число и такива, които са били наказани за грубо принуждение, в подмяна на освобождението им от пандиза след отблъскване на военната работа.

Имало е случаи, в които тези наказани нарушители са правили още веднъж закононарушения, свързани с принуждение, след освобождението им от армията, отбелязва ДПА.

Според новия закон в Украйна затворниците могат да постъпят в армията, в случай че оставащата им присъда е не повече от три години. Те би трябвало да служат в обособени елементи под защита, изясни депутатката Олена Шуляк.

Военната работа не завършва с приключването на присъдата, а с края на контракта или с общата демобилизация.

Украйна се пробва да се пребори с дефицита на бойци на фронта с няколко нови закона. Например наборната възраст беше понижена, а регистрацията на наборници беше усъвършенствана. До дни се чака да влезе в действие нов закон, който понижава минималната възраст за военна готовност.

Тези ходове приказват за възходящото безпокойствие на Киев и съдружниците му поради превъзходството на Русия на бойното поле, отбелязва Ройтерс.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР